STARR-formulier en bewijsstuk 2

Gedragsindicator: Communiceren
Bewijsstuk bij deze indicator:  Lay-out scriptie en presentatie
Bij welke competentie? Professioneel handelen
Datum (van de situatie):  12-12-2017

 

 

S              Situatie
Om een bewijsstuk voor deze competentie te bedenken, vond ik enorm lastig. Ik ben voor mijn gevoel zowel verbaal als schriftelijk ontzettend gegroeid op het gebied van communicatie. Echter, de belangrijkste situaties die hebben plaatsgevonden de afgelopen jaren waarmee ik professionele, communicatieve manier van handelen kan bewijzen, werden natuurlijk nooit opgenomen of bewaard. Ik heb een aantal weken geleden wel mijn scriptie ingeleverd. Los van het feit dat ik altijd zeer goed heb gecommuniceerd met mijn begeleidster Rose Leighton via de mail (zie bewijsstuk), ben ik ook lichtelijk uit mijn comfortzone gestapt om mijn uiterste best te doen voor een zo goed mogelijke lay-out, terwijl ik absoluut geen grafische achtergrond heb. Tevens heb ik mijn eindproduct gepresenteerd aan alle betrokkenen van Greenhouse Group. Daar zat voor mij ook absoluut een uitdaging. Ik wilde niets van het toevallig laten afhangen en heb ervoor gezorgd dat het er ontzettend netjes uitziet. Omdat ik absoluut niet van presenteren houd, heb ik hier ook wel echt iets voor mezelf overwonnen. Uiteraard is een scriptie iets dat je voor altijd bewaard en daarom lijkt het me een goed bewijsstuk voor deze competentie.

 T              Taak
Mijn functie is deze situatie was om mezelf zo goed mogelijk te bewijzen als communicatief sterk persoon die laat zien dat ze resultaatgericht is. Dit is wel iets wat bij mij altijd zeer hoog in het vaandel heeft gestaan. Ik heb mezelf deze taak opgedragen, omdat ik niets van toeval wilde laten afhangen. Ik heb zelf besloten om Rose goed op de hoogte te houden van mijn voortgang tijdens mijn scriptie en heb al mijn twijfels met haar besproken. Dit werd ook daar haar heel erg gewaardeerd. Ik had mezelf dus ook voorgenomen om een goede en verzorgde scriptie in leveren, ik had het mezelf nooit vergeven als ik was gezakt doordat mijn scriptie onduidelijk was geschreven en er niet netjes uit zag. Tevens was het mijn taak om Greenhouse Group te overtuigen van de aanbevelingen die ik heb gedaan in mijn scriptie.

 A             Activiteiten
Ik ben ervan overtuigd dat je een deel van het gehele professionele communiceren kunt leren, maar niet als je het niet in je hebt. Ik ben communicatief altijd wel sterk geweest, zowel verbaal als schriftelijk. Ik heb dus niet echt het gevoel dat ik echt activiteiten heb ondernomen bij deze gedragsindicator. Ik heb mijn talent benuttigd, en dat is het correct communiceren met alle betrokkenen, of dit nu privé of in werksfeer was. Natuurlijk gaat het niet altijd goed, in zulke gevallen kies ervoor om de situatie nog eens goed na te lezen en te kijken waar het precies mis is gegaan. Om terug te komen op mijn bewijsstukken (scriptie lay-out en presentatie), heb ik mezelf voorbereid door zoveel mogelijk te leren over de Adobe programma’s waarvan ik gebruik moest maken. Ook heb ik andere scripties gelezen om te kijken welke stijl ik zelf het fijnste vond om te lezen. De schrijfstijl kwam overeen met de inhoud van mijn scriptie. Tevens heb ik samen gezeten met mijn begeleider om de wensen te bespreken wat betreft de eindpresentatie. Ik wilde graag de betrokkenen van Greenhouse Group overtuigen van mijn aanbevelingen en ik wilde daar op een zo goed mogelijke manier alles afsluiten.

R             Resultaat
Het voornaamste resultaat wat bij dit bewijsstuk past, is toch wel het feit dat mijn scriptie er verzorgd uitziet, in de juiste stijl is geschreven en dankzij het goede communiceren met mijn afstudeerbedrijf en met Rose, was hij ook nog eens ruim op tijd af. Ik heb er heel bewust voor gekozen om zowel mijn afstudeerbedrijf als Rose goed op de hoogte te houden door bijvoorbeeld wekelijkse meetings. Op deze manier was het helemaal niet zo moeilijk om een scriptie te schrijven in 15 weken. Het resultaat is met ruim voldoende beoordeeld door Wim Buffing en Rose Leighton, te zien op het beoordelingsformulier van mijn scriptie. Tevens is Greenhouse Group erg blij met de aanbevelingen en gaan we nu samen zitten om te kijken of ik een Marketplace afdeling mee op mag helpen zetten bij Greenhouse Group.

R             Reflectie
Ik ben erg tevreden over mijn werkwijze. Communiceren hoeft helemaal niet altijd moeilijk te zijn. Maar ik blijf dus van mening dat het wel een beetje in je moet zitten. Ik vond het in het begin wel een beetje lastig om mijn schrijfstijl aan te passen op de ietwat stijve content in mijn literatuuronderzoek. Echter, in mijn veldonderzoek kon ik wat meer mijn schrijfstijl de vrije loop laten, omdat dit de resultaten uit mijn eigen onderzoek waren. Ik vind dit ook wel redelijk duidelijk terug te zien aan mijn scriptie. Ik heb goede feedback ontvangen over de schrijfstijl en het uiterlijk van mijn scriptie, van zowel mijn afstudeerbedrijf als de beoordelaars van mijn scriptie.