STARR-formulier

 

Gedragsindicator: Ethisch handelen
Bewijsstuk bij deze indicator: Stoppen bij Welcome Marketing Services
Bij welke competentie? Professioneel handelen
Datum (van de situatie): 01-10-2016

S              Situatie
Ik heb al vanaf het begin van mijn opleiding gezegd dat ik een buitenlandse stage wilde gaan doen in het derde leerjaar. Zo  gezegd, zo gedaan! Ik had er ontzettend veel zin in, mede doordat de stage waarbij ik was aangenomen me ontzettend leuk leek. Ik zou namelijk gaan werken in een bedrijf dat toeristen op Aruba folders aanbiedt met kortingen voor verschillende restaurants, boottochten, hotels, enzovoort. Mijn taak hierin was voornamelijk het bedenken van de acties met de klanten van Welcome Marketing Services, het maken van de folder en het bijhouden van de gehele social media van het bedrijf. Echter, toen ik eenmaal een maand aan het stagelopen was, had ik nog niks anders gedaan dan tasjes uitgedeeld op het vliegveld met daarin de foldertjes die ik zou gaan ontwerpen. Dit viel dus behoorlijk tegen. Ik heb hier veel gesprekken over gehad met mijn stagebegeleider, in de hoop dat hij mij andere werkzaamheden zou geven. Helaas bleef hij met hetzelfde antwoord komen, namelijk: “Je kunt volgende maand wel wat andere werkzaamheden uitvoeren, maar je zal gewoon voornamelijk tassen moeten uitdelen op het vliegveld”. Ik zag dit totaal niet zitten en heb besloten om contact te zoeken met mijn SLB’er van school. Er werd tegen me gezegd dat ik inderdaad beter een andere stage kon gaan zoeken, omdat dit simpelweg niet HBO-waardig was. Ik heb ervoor gekozen om mijn baas nog één kans te geven, maar tevergeefs. Na heel veel gesprekken en heel lang nadenken heb ik besloten te stoppen bij dit bedrijf, met alle risico’s van dien. Ik kon slechts hopen dat ik binnen korte termijn een nieuw stage kon vinden en op Aruba kon blijven.

Ik ben in gesprek gegaan met mijn baas en heb hem verteld dat ik helaas niet langer stage kon, mocht en wilde lopen bij Welcome Marketing Services. Hij vond dit ontzettend jammer en probeerde nog op me in te praten om toch te blijven. Ik had echter mijn besluit al genomen. Dit was echter wel de eerste keer in  mijn leven dat ik zoiets groots helemaal zelf op een ethische manier moest oplossen. Ik ben van mening dat ik dit goed heb gedaan.

 T              Taak
Mijn taak was om hierin een gepaste oplossing te vinden. Ik wilde niet per se stoppen bij dat bedrijf, maar ik wilde wel andere werkzaamheden. Ik ben uit mezelf in gesprek gegaan met mijn stagebegeleider en hij snapte het probleem niet helemaal, hij zei dat ik de andere werkzaamheden die wel op mijn niveau lagen vanzelf kwamen. Na twee lange gesprekken met mijn stagebegeleider heb ik mijn SLB’er hier ingeschakeld en ik heb het probleem aan haar voorgelegd. Daarnaast was het ook mijn taak om zo snel mogelijk een nieuwe stage te vinden op een redelijk klein eiland. Ik heb een stagebemiddelingsbureau gebeld en na één dag had ik al een nieuwe stage, bij een online marketingbureau.

 

A             Activiteiten
Zoals hierboven eigenlijk al beschreven heb ik dus veel gesprekken moeten voeren en goed moeten luisteren naar de argumenten die mijn stagebegeleider gaf. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om te stoppen bij dat bedrijf. Dit was niet geheel zonder risico, want ik liep de kans dat ik terug moest naar Nederland, dat wilde ik natuurlijk absoluut niet. Ik heb meteen bedrijven benaderd op Aruba en Curaçao en de volgende dag had ik een nieuwe stage op Aruba.

 

R             Resultaat
Het resultaat was de nieuwe stage die ik in een vreemd land, binnen één dag had geregeld. Ook had ik het zeer netjes met het oude bedrijf opgelost door daar nog eens langs te gaan met een bedankje en we hebben elkaar nog af en toe gezien op het eiland. Eind goed, al goed!

 

R             Reflectie
Ik ben erg trots op de aanpak die ik heb gehanteerd. Ik zat helemaal alleen op een vreemd eiland en ik moest voor de allereerste keer zelf zoiets groots oplossen. In Nederland zou dit voor mij stukken makkelijker zijn geweest. Ik heb het zo goed mogelijk op proberen te lossen en ik ben van mening dat ik daar zeer zeker in ben geslaagd.