HTML/CSS

Introductie
Als je een jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik ook maar iéts ging snappen van die gekke codes die je wel eens ziet, dan had ik je voor gek verklaard. HTML/CSS was het onderwerp waar ik het meeste tegenop keek. Ik heb geen technische achtergrond en ben los van dat ook totaal niet technisch ingesteld. Maar ook hier werd weer bewezen dat wanneer je inzet toont, het altijd wel moet lukken. Omdat ik mezelf over dit onderwerp het meest verbaasd heb, heb ik besloten dit onderwerp in elk geval op te nemen in mijn portfolio.

Inhoud
HTML, oftewel Hyper Text Markup Language, is de taal waarmee je een website maakt. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden binnen HTML om ervoor te zorgen dat jij precies op je website wilt zetten wat je wilt. HTML is puur en alleen voor de tekst van een website, wanneer je de opmaak wilt aanpassen zul je gebruik moeten maken van CSS:

CSS, oftewel Cascading Style Sheets, wordt gebruikt om een aantal redenen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Door middel van CSS kun je bepalen hoe je pagina wordt weergegeven. Je kunt effecten gebruiken die je met HTML alleen niet voor elkaar krijgt.
  • Je kunt via één pagina het gehele uiterlijk van al je pagina’s bepalen. Het gaat niet net als bij HTML per pagina.

Wat heb ik geleerd?
Ik had een hele kleine voorkennis van dit onderwerp. In mijn eerste leerjaar van mijn huidige opleiding heb ik al eens les gehad over HTML/CSS en moest ik hiermee ook een website bouwen. Ik vond het ontzettend ingewikkeld allemaal. Toen ik hoorde dat ik bij deze minor ook het een en ander moest doen hiermee kreeg ik het een beetje benauwd. Echter merkte ik dat ik ontzettend veel voordeel kon halen uit de kleine voorkennis die ik al had. Het is me gelukt om een, ietwat simpele, website te coderen. Ik heb met behulp van HTML, CSS en JavaScript een zoekmenu op mijn website kunnen toepassen. Mijn pagina was verder niet heel mooi opgemaakt, maar alles werkte wel, inclusief het zoekmenu. Ik denk dat wanneer ik die voorkennis niet had, ik niet verder was gekomen dan alleen het aanmaken van de pagina’s met wat inhoud erop.

Ik heb dit portfolio opgebouwd met WordPress. Dit heeft weinig met coderen te maken, maar toch heb ik ook hier weer erg veel van geleerd. Ik was hier ook helemaal niet in thuis maar heb het toch allemaal op eigen houtje voor elkaar gekregen. Eerst heb ik samen met mijn groepje de webshop gemaakt voor het eerste project, daarna ben ik dit portfolio gaan maken. En zeg nou zelf, het resultaat mag er zijn toch?

Wat heb ik als young professional aan dit onderwerp gehad?

Ik denk niet dat ik heel snel een compleet eigen website zal gaan coderen met HTML/CSS. Echter zie je bijvoorbeeld wij WordPress wel dat het handig is om een beetje kennis te hebben op dit gebied. Heel af en toe moet je iets met codes erin zetten op WordPress (zoals een YouTube video) en dan is het wel handig om te weten hoe zoiets ongeveer werkt.

Ook heb ik geleerd dat het van belang is bij de zoekmachineoptimalisatie om als het ware een eigenschap aan een bepaalde zin of een bepaald woord toe te wijzen. Wanneer je bijvoorbeeld “gehaktbal” intypt op Google krijg je het volgende:

Ik krijg de afbeelding er niet volledig scherp in, maar wel is te zien dat er veel informatie over de gehaktbal tevoorschijn komt. Dit komt doordat er middels HTML codes betekenis is gegevens aan een bepaald woord/zin. Google waardeert dit zeer hoog en vandaar dat jouw informatie dan bovenaan komt te staan en er zal worden gelinkt naar jouw website.

Ik ga dus nog zeker wat aan dit onderwerp hebben in de toekomst!